فاطمه شهدادی عضو هیات علمی دانشگاه جیرفت و مدیر گروه آموزشی صنایع غذایی این دانشگاه در گفتگو با خبرنگار واحد خبر روابط عمومی دانشگاه جیرفت، گفت: بالا رفتن دمای بدن و گرمازدگی، یکی از شایعترین شرایطی است که مردم سراسر جهان در طول تابستان و در این روزهای گرم با آن روبهرو هستند که از دلایل عمده افزایش دمای بدن، قرار گرفتن طولانی مدت زیر نور خورشید است.
وی افزود: دمای طبیعی بدن در محدودۀ ۳۵٫۵ تا ۳۷٫۵ درجه سانتیگراد است که عدم توانایی بدن برای خُنک شدن و بازگشت به دمای اولیه، باعث بروز مشکل گرمازدگی میشود.
راهکارهایی برای جلوگیری از گرمازدگی
عضو هیات علمی دانشگاه جیرفت بیان داشت: برای جلوگیری از گرمازدگی تابستان، راهکارها، نوشیدنیها و غذاهایی وجود دارند که میتوانند کمک کرده و دمای بدن را پایین آورند.
دکتر شهدادی برخی نوشیدنیها را عامل مقابله با گرمازدگی دانست و اظهار داشت: میزان مصرف مایعات در روزهای عادی سال برای افراد ۸ تا ۱۲ لیوان توصیه شده است، اما در هنگام گرما و برای جلوگیری از گرمازدگی این مصرف باید افزایش پیدا کند، بطوریکه هر نیم الی یک ساعت یک لیوان آب و در طی روز ۱۶ لیوان آب باید نوشیده شود.
وی نوشیدنیهای مناسب برای گرمازدگی را آب؛ آب آلبالوی ترش؛ شربت سکنجین؛ شربت خاکشیر؛ شربت زرشک؛ آب طالبی؛ خاکشیر و تخم شربتی و شربت گلاب برشمرد و تاکید کرد: فراموش نکنیم سبزیجاتی مانند خیار، گوجه فرنگی، اسفناج، فلفل سبز، کاهو و هویج حاوی آب فراوان هستند و برای جلوگیری و درمان گرمازدگی باید از آنها در طول روز استفاده کنید.
کدام میوه را بیشتر استفاده کنیم؟
عضو هیات علمی دانشگاه جیرفت میوههای آبرسان مناسب برای مقابله با گرمازدگی را هندوانه، لیمو ترش، توت فرنگی، هلو و طالبی عنوان داشت و خاطر نشان کرد: خوردن میوه برای آبرسانی بدن در طول فصل گرم به حفظ آب در بدن و در مواردی نیز به تنظیم دمای بدن کمک میکند.
دکتر شهدادی در ادامه به راههای دیگری از جمله خوردن ماست و سرکه سیب در مقابله با گرمازدگی اشاره کرد و گفت: مصرف ماست با آب برای مقابله با گرمازدگی بسیار مفید است و پیشنهاد میشود دو قاشق ماست را با کمی نمک در آب حل کرده و بنوشید و یا با نوشیدن ۱ الی ۲ لیوان دوغ در روزهای گرم میتوانید تا حد زیادی از گرمازدگی جلوگیری کنید. همچنین میتوانید یک قاشق چایخوری سرکه سیب را در یک لیوان آب مخلوط کرده و بنوشید، چرا که سرکه سیب حاوی مواد معدنی و ویتامینهاست که به دوباره پر کردن الکترولیتهای از دست رفتهی بدن کمک میکند.
مدیر گروه صنایع غذایی دانشگاه جیرفت مصرف برخی ادویهها را مناسب چنین روزهایی دانست و توصیه کرد: ادویههای خنککننده مرزنجوش، گشنیز، بادرنجبویه، نعناع فلفلی و فلفل سفید را به غذاها و نوشیدنیهای خود اضافه کنید.
چه غذاهایی را در زمان گرمازدگی مصرف نکنیم؟
عضو هیات علمی دانشگاه جیرفت ادویههایی مانند هل، فلفل، زنجبیل، زیره سبز، سیر و خردل را سبب افزایش سوخت و ساز بدن دانست و تشریح کرد: این ادویهها اثر گرمازایی بر بدن دارند و باعث تولید گرمای بیش از حد و افزایش دمای بدن خواهند شد که خوردن آنها توصیه نمیشود.
دکتر فاطمه شهدادی در پایان مصرف غذاهای سرخ شده و فراوری شده، مصرف نمک، مایعات کافئیندار، مایعات شیرین، مایعات خیلی سرد، مایعات یک دفعه و یکجا، نوشابه و نوشیدنی انرژیزا و گازدار را برای چنین روزهایی مضر دانست.