تاریخ : شنبه, ۳ آذر , ۱۴۰۳ Saturday, 23 November , 2024
3
به‌مناسبت پنجم ژوئن روز جهانی محیط زیست؛ 

کشاورزی و محیط زیست استان، قربانی برخی صنایع معدنی

  • کد خبر : 8190
  • ۱۵ خرداد ۱۴۰۲ - ۸:۲۲
کشاورزی و محیط زیست استان، قربانی برخی صنایع معدنی
برای تولید و صادرات یک تن مس، در حدود 20 تا 30 تن اسید سولفوریک وارد محیط زیست می‌گردد و با توجه به شرایط توپوگرافی منطقه، برای تولید فقط یک مترمکعب مس باید 2000 تا 4000 مترمکعب سنگ برجا در بخش ماده معدنی و باطله، از محیط زیست و منابع طبیعی کشور استخراج شود

استان کرمان معروف به بهشت معادن است و نزدیک به ۴۰ درصد از این منابع ملی کشور را در خود جای داده است.
اما سهم واقعی استان از این ظرفیت خدادادی چیست؟ مدت‌های مدیدی است که مسئولان ارشد استان کرمان در جلسات شورای معادن، از عدم بازگشت بخشی از درآمدهای معدنی که طبق قانون باید به استان برگردد ولیکن این امر محقق نمی‌شود، گلایه‌مند هستند.
از طرفی استقرار صنایع معدنی که به‌دلیل تحریم‌های ظالمانه فاقد تکنولوژی روز دنیا هستند، سبب‌ساز ایجاد آلودگی‌های زیست‌محیطی در جای جای استان گردیده و از طرف دیگر کمبود منابع آب با استقرار صنایع آب‌بر در استان چالش‌های جدی در حوزه آب ایجاد نموده است که روز به روز اثرات آن بیشتر مشهود خواهد شد.
اگر بخواهیم در این مبحث به نمونه‌های عینی بپردازیم به دو مثال ملموس که در استان به‌شدت رواج دارد اشاره خواهیم کرد:
در حال حاضر برای تولید هر تن مس، در شرایط تولید به روش لیچینگ(برای کانسنگ‌های اکسیده) در حدود ۱۰۰ مترمکعب آب و در شرایط استفاده از روش فلوتاسیون و ذوب و الکتروریفاینینگ(برای کانسنگ‌های سولفیدی) در حدود ۲۱۵ متر‌مکعب آب و ۲۶۵ مترمکعب گاز مصرف می‌شود. به عبارت دیگر، برای تولید و صادرات ۲۰۰ هزار تن مس در سال، ۲۰ تا ۴۳ میلیون مترمکعب آب در سال(معادل مصرف آب یک شهر ۳۶۵ تا ۷۸۵ هزار نفری فقط برای صادرات فعلی یک محصول معدنی) مصرف می‌شود.
همچنین برای تولید و صادرات یک تن مس، در حدود ۲۰ تا ۳۰ تن اسید سولفوریک وارد محیط زیست می‌گردد و با توجه به شرایط توپوگرافی منطقه، برای تولید فقط یک مترمکعب مس باید ۲۰۰۰ تا ۴۰۰۰ مترمکعب سنگ برجا در بخش ماده معدنی و باطله، از محیط زیست و منابع طبیعی کشور استخراج شود و با توجه به ضریب تورم ناشی از استخراج و خردایش، حجم سنگی در حدود ۳۴۰۰ تا ۶۸۰۰ مترمکعب برای هر تن محصول مس، در محل دیگری در محیط زیست، دپو و کوه جدیدی در منطقه ایجاد گردد، لذا به دلایل فوق‌الذکر، کشورهای پیشرفته حتی با وجود ذخایر مس در کشورشان، اجازه فعالیت معدن‌کاری و احداث کارخانه‌های پرعیارسازی و تولید مس را نداده‌اند و نیاز مس خود را از کشورهای جهان سوم تأمین می‌کنند.
در مبحث بعد که در استان ما به‌شدت فعال است، برای تولید هر تن فولاد ۲۰ تا ۲۵ مترمکعب آب مصرف می‌شود. لذا برنامه افزایش تعداد واحدهای تولید فولاد در استان قطعاً باید مورد بازنگری قرار گیرد.
متأسفانه یکی از چالش‌های بزرگ معدن‌کاری در کشور که منجر به هدر‌رفت سرمایه‌های طبیعی شده است، عدم وجود آمایش سرزمینی در حوزه ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های اقتصاد و اشتغال پایدار هر منطقه می‌باشد. تصور بفرمایید معدنی برداشت می‌شود و صنایع معدنی در کنار آن استقرار می‌یابد، اما کشاورزی و دامپروری منطقه نابود خواهد شد. مگر عمر معدن برای تهیه مواد اولیه چند سال خواهد بود؟ بالأخره روزی ذخایر معدن به پایان خواهد رسید و تنها یک زمین سوخته و آلوده برجا می‌ماند که برای آینده اشتغال مردم آن منطقه، هیچ برنامه‌ای وجود نخواهد داشت.
برخلاف تصور عموم مردم و برخی مسئولین، بر اساس آمار رسمی، صادرات در بخش معدن و صنایع معدنی کشور در سال ۱۴۰۰، به طور متوسط، تنی ۲۸۰ دلار بوده است(۱۳ میلیارد دلار به وزن ۴۷ میلیون تن) در صورتی که محصولات کشاورزی به طور متوسط، تنی ۶۲۰ دلار و نفت خام به طور متوسط تنی ۶۰۰ دلار ارزش صادرات داشته که نشان می‌دهد درآمد حاصل از صادرات یک تن معدن و صنایع معدنی در حدود نصف درآمد حاصل از صادرات یک تن نفت خام و محصولات کشاورزی می‌باشد.
لذا می‌توان با برنامه‌ریزی صحیح و سرمایه‌گذاری در بخش کشاورزی استان، مشکلات اقتصادی، اجتماعی و معیشتی مردم را به صورت پایدار برطرف نمود اما اینک زنگ هشدار توسعه ناپایدار استان با هیجان افراد سیاسی که منافع کوتاه‌مدت و گاهی شخصی را می‌بینند و به دنبال افزایش عملکرد خود هستند به صدا درآمده و امروز با توجه به شرایط بغرنج معیشتی و اقتصادی جامعه، پیگیری‌ها و اشتغال‌زایی آنها از نظر عموم مسلماً جذاب خواهد بود، اما تاریخ در آینده پیرامون ما عادلانه قضاوت خواهد کرد.

لینک کوتاه : https://taranomma.ir/?p=8190

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.


برچسب ها
آب و هوای استان کرمان آمار کرونا در استان کرمان اخبار استان کرمان اخبار حوادث استان کرمان اداره کل آموزش و پرورش استان کرمان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب کرمان استاندار کرمان استانداری کرمان استخدام در نیروی انتظامی اقتصاد امام جمعه جیرفت انتخابات ریاست جمهوری انتخابات شورای شهر استان کرمان انتقال آب هلیل رود به شهر کرمان ایران جنوب استان کرمان حجت الاسلام میثم تارم امام جمعه جیرفت خطبه های نماز جمعه جیرفت دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان کرمان دادگستری استان کرمان دانشگاه علوم پزشکی جیرفت دانشگاه علوم پزشکی کرمان سازمان جهاد کشاورزی جنوب استان کرمان ستاد مقابله با کرونای استان کرمان سردار معروفی فرمانده سپاه  ثارالله شهباز حسن پور نماینده سیرجان و بردسیر شهردار جیرفت شهرداری جیرفت شهرستان عنبرآباد شورای اسلامی شهر جیرفت علی زینی وند فرماندار جیرفت فرمانداری جیرفت فرمانداری عنبرآباد فرمانده سپاه ثارالله استان کرمان مدارس استان کرمان هادی ربانی هادی ربانی شهردار جیرفت هواشناسی استان کرمان پیش بینی هواشناسی استان کرمان کرونادر استان کرمان کرونا در جیرفت کرونا در کرمان کرونای انگلیسی یزدان افشاری پور