بخش اسفندقه جیرفت با دارا بودن ۱۲هزار نفر جمعیت در سرشماری سال ۹۵ که هم اکنون جمعیت آن ۱۵ هزار نفر تخمین زده می شود و دارا بودن دو دهستان فردوس و اسفندقه و تعداد ۲۰دهیاری و ۹۵ پارچه آبادی و روستا یکی از مناطق زیبا در این کشور است که با توجه به پتانسیلهای متعدد در حوزه گردشگری،معدن،کشاورزی، صنایع دستی و… اما متاسفانه گرد و غبار محرومیت بر چهره این منطقه آزار دهنده است.
وضعیت مدارس در این بخش مناسب نیست بطوری که اغلب مدارس دارای مشکل و تعداد ۵ مدرسه نیز تخریبی است.
تعدادی از روستاهای این بخش دسترسی به راه ایمن و آسفالته ندارند و این معضل مردم را با مشکل جدی روبرو کرده است.
وضعیت مسکن در این بخش شایسته نجیب مردمان این دیار نیست و آنطور که بخشدار این منطقه می گوید متقاضی مسکن روستایی نداریم و این جای تعجب است که چرا و چگونه مردمی که در وضعیت نامناسبی از لحاظ مسکن قرار دارند درخواست تسهیلات مسکن ندارند و شاید دلیل اصلی آن بروکراسی سخت اداری و رسیدن به تسهیلات مسکن است.
تعداد قابل توجهی از روستاهای این بخش از آب شرب بهداشتی محروم هستند و روستاهایی نیز با تانکر آبرسانی می شود.
این بخش با وجود مرکز درمان بستر دولت آباد و ۵خانه بهداشت در حوزه بهداشت و درمان هم با مشکل روبروست که می طلبد متولیان امر در این زمینه اهتمام ویژه ای داشته باشند.
تعداد روستاهای فاقد طرح هادی دارای دهیاری به بیش از ۱۰روستا می رسد و در این رابطه توجه ویژه دولت به این منطقه ضروری است.
با نگاهی اجمالی به پتانسیل های این بخش بویژه در حوزه گردشگری و صنایع دستی (قالیبافی)که قالی گل سرخ اسفندقه زبانزد خاص و عام است و در بخش دیگری وجود مقبره میر حیدر مهنی،درخت کهنسال ثبت ملی،تنها بادگیر تاریخی در جنوب کرمان و وجود شرایط اقلیمی و منطقه ای مستعد برای گردشگری و ایجاد بومگردی و راه اندازی مناطق تفریحی و جذب گردشگر چون مجموعه گردشگری و پرورش اسب باغ بیابان و ده ها دلیل دیگر این بخش، با کمی توجه می تواند نگین گردشگری جنوب شرق کشور باشد.
اما متاسفانه کم توجهی و شاید بتوان گفت بی توجهی موجب شده تا همه این ظرفیتها ،استعدادها و فرصت ها بلا استفاده باشد و شکوفایی این مهم همتی بلند را می طلبد تا این منطقه ی زیبا و محروم را از این وضعیت نجات دهد.
از طرفی خاک حاصلخیز این دیار و تنوع محصولات کشاورزی و باغی می تواند رمز توسعه این بخش باشد که این مهم هم در گرو همت دولتمردان است تا این فرصت بی نظیر توسعه ای در این بخش زیبا از دست نرود.
وجود معادن نیز فرصتی برای توسعه این بخش است که متاسفانه تعدد معادن و ظرفیت های موجود کمکی به توسعه و آبادانی این دیار زرخیز نکرده است.
ظرفیت های مهم و قابل توجه در حوزه معدن، کشاورزی، گردشگری و صنایع دستی و اقلیم متفاوت را اگر هر منطقه یا کشور دیگری داشت آن را به بهشت گردشگران و سرمایه گذاران در بخش های مختلف تبدیل کرده بود اما قصه آن زمانی پر غصه تر می شود که اسفندقه زیبا در گوشه ای رها شده است و توجهی در شأن مردم از سوی دولت ها تاکنون نشده است و این جای بسی تأسف است که فرصت ها و ظرفیت های مورد نیاز توسعه و آبادانی در این بخش در غفلت و بی توجهی متولیان امر خاک می خورد.
مردمانی که محرومیت شایسته ی آنها نیست و آنها در هشت سال دفاع مقدس فرزندان عزیز تر از جانشان را تقدیم این انقلاب کرده اند.
آبادانی ،توسعه و تبدیل شدن به قطب گردشگری برای اسفندقه زیبا شدنی است و همتی بزرگ می خواهد و امید که دولتمردان این رمز توسعه را غنیمت شمرده و این دیار زرخیز،زیبا و داری اقلیم مناسب را از این بن بست رهایی دهند.