در تقویم رسمی ما برای ارج نهادن به مقام والای قضا و قضاوت و تکریم جایگاه والای شهید مظلوم آیتالله دکتر بهشتی، اوّلین مسئول دستگاه قضایی جمهوریاسلامی که در هفتم تیرماه ۱۳۶۰ بر اثر انفجار بمب در محل دفتر مرکزی حزب جمهوریاسلامی به همراه ۷۲ نفر از یاران صدیقش به شهادت رسید، هفتۀ اول تیرماه به نام هفتۀ قوه قضائیه نامگذاری شده است.
در این هفته دستگاه قضایی برنامههای متنوعی برگزار میکند و به ارائه خدمات انجام گرفته در این حوزه میپردازد، اما به لحاظ شرایط کاری، این دستگاه یکی از پرچالشترین و شلوغترین نهادهای حاکمیتی است که روزانه هزاران نفر در سراسر کشور برای دادخواهی به آن مراجعه میکنند.
اما از تمرکز بر تمامیت قوه قضائیه در کل کشور خارج شده و بحث را بر استان خودمان کرمان متمرکز میکنیم. دستگاه قضایی در پهناورترین استان کشور طی دهۀ اخیر رفتاری معقول و مردممحور داشته و با انجام اقدامات ارزشمندی همچون برگزاری سه دوره جشنوارۀ رسانه و عدالت اثبات نموده که با رکن چهارم دموکراسی و آزادی بیان همسو و همگام است، از طرفی سیستم قضایی استان، کمترین شکایت و احضار اصحاب رسانه را در پروندۀ خود دارد و این سعۀ صدر و توان شنیدن انتقاد، جای قدردانی دارد .
اما هیچ نهاد یا دستگاهی مدینه فاضله نیست و قطعاً نواقص و ایراداتی هم دارد که دستگاه قضایی با این حجم از مراجعات و وجود واقعیت حاکم و محکوم که قطعاً به نارضایتی محکوم میانجامد از این قاعده مستثنی نیست.
لذا در پایان به چند انتقاد جدی وارده به دستگاه قضایی استان که مختص کرمان نبوده و در همۀ کشور شاهد آن هستیم میپردازم و قطعاً انتقادات متوجه کلیّت سیستم نبوده و شامل برخی از افراد است.
این گلایهها عبارتند از: اطاله دادرسی، نگاه تحقیرآمیز به متهم یا محکوم، انجام برخی رفتارهای خارج از عرف و شأن متهم در حوزه دادیاریها، نداشتن تخصص و تجربۀ برخی مسئولان و پرسنل شوراهای حل اختلاف، اعمال نفوذ، کمبود نیروی انسانی و شلوغی راهروها، عدم دقت و تحقیق در صدور حکم بازداشت و…، امید که رئیسکل فهیم دادگستری موارد فوق را به دقت مورد ارزیابی و بررسی قرار دهند تا شاهد کمترین گلایه از سیستم قضایی استان باشیم.