بر اساس همان پیام و با افزایش تورم و تنگ شدن عرصه اقتصادی بر مردم، نرخ زاد و ولد به قدری کاهش یافت که امروز کشور ایران با شیبی تند به سمت پیری جمعیت در حال سقوط است.
مشکلی که اگر به داد آن نرسید در سالهای نه چندان دور ایران جوان و شاداب را به این ایرانی پیر و فرتوت بدل خواهد کرد.
آنگاه است که از حجم نیروی کار به شدت کم شده، تعداد کودکان و خردسالان کاهش یافته و در نتیجه شور و نشاط از جامعه رخت برمیبندد و در عوض افزایش جمعیت میانسالان و پیرها با افزایش هزینه کفه ترازو را سنگینتر میکند و در نهایت منجر به بروز مسائل و مشکلات بسیاری خواهد شد که به سادگی قابل رفع و رجوع نخواهد بود.
مشکلی که حالا مجلس و دولت و سایر دست اندر کاران برای چارهاندیشی نسبت به آن باید عزم جدیتری داشته باشند.
مصوباتی که کافی نیست
اعطای وامهای کمسود و قرضالحسنه، تسهیل در تامین مسکن، تحت پوشش بیمه قرار گرفتن خدمات ناباروری و … شاید مشوقهای قرص و محکمی برای این موضوع نباشد، گرچه همین موارد پیش پا افتاده هم در عمل به صورت صد در صد اجرا نمیشوند!
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری فارس میگوید: قانون جوانی جمعیت آبان سال گذشته به تصویب رسید اما خردادماه امسال ابلاغ شد و عملا حدود ۷ ماه است که از اجرایی شدن آن در استانها میگذرد.
یقطین با بیان اینکه در استانها هستههای راهبردی با سه فاکتور بانوان و خانواده، نهادهای مردمی فعال و دستگاه حاکمیتی تشکیل شده و در حال پیگیری است، گفت: تلاش بر انجام کارهای با محوریت مردمی است.
او با اشاره به کسب رتبه دوم هستههای راهبردی توسط فارس با کسب امتیاز ۹۰، اظهار داشت: نگاه مردمی ما در تدوین این سند سبب شد رتبه دوم را در سطح کشور کسب کنیم که این نشان دهنده امیدوار بودن به ادامه مسیر تا رسیدن به هدف است.
مدیرکل بانوان و خانواده استانداری فارس، گفت: کارگروه جوانی جمعیت به ریاست استاندار و دبیری مدیرکل بانوان تا کنون در فارس ۷ جلسه تشکیل داده و مصوباتی نیز داشته است که در حال پیگیری و اجرای مصوبات هستیم.
او با تاکید بر مدنظر قرار دادن شاخصهای کشوری گفت: تلاش برای تغییر شاخصها و مردمی کردن آنها یکی از فاکتورهای موفقیت استان است که به جد پیگیری میشود.
یقطین اعطای وام به ۴۰ هزار نفر در استان را تا به امروز از مصوبات اجرایی این قانون عنوان کرد و گفت: در شورای هماهنگی بانک ها تذکرات لازم به بانکهایی که تعلل میکنند داده شده است و روند قانونی و طبیعی اعطای وام به فرزندان متولد شده از آبان ۱۴۰۰ به بعد تا مدت دو سال امکانپذیر خواهد بود اما اعطای تسهیلات ۲۰۰ میلیون تومانی مسکن هنوز ابلاغ نشده است.
وی تشکیل جلسات متعدد و پیگیری مواردی چون راهاندازی مراکز ناباروری، عقد قرارداد مراکز ناباروری با بیمهها، نظارت بر هزینههای درمان ناباروری، تحت حمایت قرار دادن زوجهای نابارور، پرداخت تسهیلات ازدواج و فرزندآوری، پیگیری احداث خوابگاههای متاهلین، تامین زمین برای خانوارهای سه فرزند به بالا را از دیگر تسهیلات در نظر گرفته عنوان کرد و ادامه داد: برای پیشگیری از سقط جنین نیز راه اندازی مرکز مردمی نفس، تعیین شعبه رسیدگی به تخلفات در حوزه سقط جنین، فعالسازی ستاد مبارزه با قاچاق کالا در حوزه نظارت و مبارزه با فروش داروهای پیشگیری از بارداری و سقط جنین و همچنین راه اندازی مراکز مشاوره از جمله برنامههاست.
به گفته یقطین، نرخ باروری در استان فارس، یک و ۵۲ دهم، میانگین سن ازدواج مردان ۳۱.۵، میانگین ازدواج زنان ۲۶ سال، فاصله سنی بین فرزند اول و دوم ۴.۴ ، نرخ تجرد ۳۶.۴، نرخ طلاق ۱۰.۸، تعداد خانوارهای ۵ نفره به بالا ۲۳۵ هزار و ۶۵۱ جمعیت ۱۵ تا ۶۴ سال ۶۵.۵۱، جمعیت بالای ۶۵ سال ۶.۴۵ و جمعیت زیر ۱۵ سال ۲۱ درصد میباشد.
وی، در مورد اقدامات فرهنگی نیز گفت: گرچه برخی اقدامات فرهنگی نیز در حال اجراست اما قطعا این بخش هم کار و همت بیشتری نیاز دارد و هم سختتر و زمانبرتر است و باید برای تحقق آن بیشتر تلاش کرد.