تاریخ : شنبه, ۳ آذر , ۱۴۰۳ Saturday, 23 November , 2024
1
نظر به خسارات فراوان سیل‏‌های اخیر خصوصاً در استان کرمان؛

نگذاریم مایه حیات، پیک مرگ شود

  • کد خبر : 4722
  • ۲۶ مرداد ۱۴۰۱ - ۸:۲۵
نگذاریم مایه حیات، پیک مرگ شود
سیل و سیلاب (flood) یکی از پدیده‏‌ها و مخاطرات طبیعی است که پیوسته مراکز جمعیتی و عرصه فعالیت‌‏های انسانی را مورد تهدید قرار داده و می‌دهد و متعاقباً خسارات عمده جانی و مالی بر جوامع بشری وارد می‌نماید.

ایران کشوری است که در تقسیم‌‏بندی‏‌های اقلیمی در منطقه خشک و نیمه خشک قرار دارد و طی دهه‌‏های اخیر همواره در معرض تهدیدات اقلیمی همچون: خشکسالی، کم بارشی، توزیع نامناسب مکانی و زمانی و در عین حال سیل‌‏های ناشی از همین شرایط بوده است. سیل و سیلاب (flood) یکی از پدیده‏‌ها و مخاطرات طبیعی است که پیوسته مراکز جمعیتی و عرصه فعالیت‌‏های انسانی را مورد تهدید قرار داده و می‌دهد و متعاقباً خسارات عمده جانی و مالی بر جوامع بشری وارد می‌نماید.

شایان ذکر است استان کرمان در منطقه کویری ایران و اوج هرم خشکسالی و تهدیدات طبیعی قرار دارد و نزدیک به سه دهه است که در حالت بحران آبی به سر می‌‏برد. در حالی‌که در چند روز گذشته بارش‌های شدید ناشی از پدیدۀ مونسون که متأثر از تغییرات اقلیمی است، در بازۀ زمانی کوتاه مدت، باعث ایجاد پدیده سیل گردید که شاهد خسارات فراوانی از نظر اقتصادی، کالبدی، تخریب محیط زیست، منابع طبیعی و تلفات انسانی و دامی بودیم. این دوگانگی و تضاد بین نیاز بسیار به آب و آسیب فراوان از همین آب، سالیان است که دل مردم را به درد آورده است.

بنابراین، برای جلوگیری از این فاجعه سریالی، پرداختن به طرح ها و راهکارهای(strategy) کنترل و مدیریت سیلاب حائز اهمیت است و انجام آنها از سوی مردم و مسئولین در کوتاه مدت و میان مدت ضروری است. مدیریت سیلاب (flood management) روش و اقدامی است که به منظور کاهش اثرات و پیامدهای منفی سیل ،برای حفاظت از جان و مال انسان‏‌ها انجام می‏‌شود و به دو دسته راهکارهای سازه‌‏ای و غیر‌سازه‌‏ای تقسیم می‏‌شود:

راهکارهای سازه‌‏ای:
-ایجاد و ساخت سدها، سرعت‌شکن‏‌های بتنی و سنگی، آب‌بندها و خاکریزها
-ساماندهی و مهندسی رودخانه‌‏ها
-بازسازی و احیای مسیل‌‏ها و تالاب‏‌های طبیعی
-اجرای تعیین دقیق بستر و حریم رودخانه‌‏ها
-ایجاد و تقویت پوشش گیاهی
-اصلاح بستر رودخانه‌ها (عریض کردن و عمیق کردن بر اثر لایروبی)
-ایجاد سیلاب‌برگردان‏‌ها
-توجه دقیق و فنی در رعایت ضوابط و استانداردهای شهرسازی و توسعه روستاها
-تبدیل اراضی پست و گود شهرهای بزرگ به پارک و فضای سبز
-حفاظت و جلوگیری از دخل و تصرف غیرمجاز در بستر رودخانه‌‏ها
-مطالعه و بازنگری طرح‏‌های هادی روستایی
-رعایت دقیق اصول و ضوابط در ساخت ابنیه و راه‌‏ها
-اجرای طرح‌‏های آبخیزداری و آبخوان‌داری
راهکارهای غیرسازه‌ای:
-تهیه دستورالعمل‏‌های اجرای مدیریت بحران سیلاب
-ایجاد سیستم‌‏های پیش‌بینی و هشدار سیل
-مدیریت توسعه کاربری
-منطقه‌بندی سیلاب دشت
-کنترل مستمر بستر سیلابی و مدیریت حوزه آبریز و مخازن
-تخلیه به‌موقع ناحیه آسیب‌دیده
-کمک‌رسانی اضطراری و امداد

در پایان باید گفت ملاحظات اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی، توانایی‏‌های فنی و تخصصی و شرایط محل ،در انتخاب و کاربرد هر روش کنترل سیلاب، مؤثر است. امید است در کشورمان هیچ وقت شاهد خسارات جانی و مالی ناشی از وقوع سیل نباشیم و با برنامه‌ریزی‌های مطلوب بتوانیم سیل را کنترل کرده و از آن در جهت کشاورزی و تولید انرژی استفاده کنیم.

لینک کوتاه : https://taranomma.ir/?p=4722

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.


برچسب ها
آب و هوای استان کرمان آمار کرونا در استان کرمان اخبار استان کرمان اخبار حوادث استان کرمان اداره کل آموزش و پرورش استان کرمان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب کرمان استاندار کرمان استانداری کرمان استخدام در نیروی انتظامی اقتصاد امام جمعه جیرفت انتخابات ریاست جمهوری انتخابات شورای شهر استان کرمان انتقال آب هلیل رود به شهر کرمان ایران جنوب استان کرمان حجت الاسلام میثم تارم امام جمعه جیرفت خطبه های نماز جمعه جیرفت دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان کرمان دادگستری استان کرمان دانشگاه علوم پزشکی جیرفت دانشگاه علوم پزشکی کرمان سازمان جهاد کشاورزی جنوب استان کرمان ستاد مقابله با کرونای استان کرمان سردار معروفی فرمانده سپاه  ثارالله شهباز حسن پور نماینده سیرجان و بردسیر شهردار جیرفت شهرداری جیرفت شهرستان عنبرآباد شورای اسلامی شهر جیرفت علی زینی وند فرماندار جیرفت فرمانداری جیرفت فرمانداری عنبرآباد فرمانده سپاه ثارالله استان کرمان مدارس استان کرمان هادی ربانی هادی ربانی شهردار جیرفت هواشناسی استان کرمان پیش بینی هواشناسی استان کرمان کرونادر استان کرمان کرونا در جیرفت کرونا در کرمان کرونای انگلیسی یزدان افشاری پور