نبود زیرساخت ها خیلی وقت است که کشاورزان جنوب استان کرمان را عذاب می دهد.
به گزارش ترنم ما این منطقه پتانسیل خوبی برای فعالیت های کشاورزی دارد و سالانه تقریبا ۴ و نیم تن محصول کشاورزی در آن کاشته می شود و نقش قابل توجهی در تامین محصولات کشاورزی مورد نیاز کشور دارد.
رودبار جنوب را سالهاست برخی با نام افریقای ایران می شناسند منطقه ای که با وجود ظریفت های بالای اقتصادی نامش با محرومیت عجین شده و رنج با زندگی مردمش همنشین است.
اینجا صنایع تبدیلی وجود ندارد و نبود بازاریابی برای محصولات کشاورزی نیز موجب شده که تولیدات باکیفتش با نام دیگر شهرستان ها روانه ی بازار شود.
قیمت نهاده ها در کنار مشکلات حمل و نقل و …توان را از کشاورزان رودباری ربوده است و دلالان نیز اجازه ی نفس کشیدن به این مردم زحمتکش را نمی دهند.
سابکی از اهالی رودبار می گوید: بی توجهی به فروش و صادرات محصولات منطقه باعث شده تا کشاورزان همیشه در وضعیت بغرنجی بسر ببرند.
وی افزود: گرانی نهاده ها امان ما را بریده و باهزار بدبختی موادمورد نیازمان را تهیه می کنیم اما در اخر قیمت محصولات انقدر کم است که حتی کرایه کامیون هم از آن در نمی آید و ترجیح می دهیم محصولمان خوراک دام ها شود.
وی تاکید داشت: دلالان هم قیمت را ارزان می خرند و گران می فروشند و سود کشاورز به جیب آنها سرازیر می شود افرادی که کمترنی زحمتی برای بدست اوردن محصول نکشیده اند.
صیادی یکی دیگر از کشاورزان رودباری می گوید: کنجد، حنا و وسمه ی تولیدی ما به دلیل نبود صنایع تبدیلی از یزد و اصفهان سردرمی آورد و با برند این استان ها به کشورهای دیگر صادر می شود. در فصل گوجه نیز کارخانه های رب مشهدو… اقدام به خرید ارزان این محصول کرده و با برند دیگر استان ها به بازار عرضه می کنند.
نماینده مردم ۵ شهرستان جنوبی کرمان در مجلس عنوان می کند: بیشترین میزان محصولات کشاورزی از نوع جالیزی مانند سیب زمینی، هنداونه، گوجه فرنگی، پیاز و… است.
وی تصریح کرد: نیاز است تا کشاورزان منطقه الگوی کشت خود را تغییر دهند و این مساله باید از طریق سازمان کشاورزی به آنها آموزش داده شود و کشاورزان بر تولید محصولت فعلی تاکید نکنند. در این زمینه نیز برنامه هایی داریم و جلساتی در این زمینه در شورای راهبردی استان برگزار شده است.
وی افزود: اگر الگوی کشت تغییر کند ومحصولات مورد نیاز کشور را بکاریم مشکلات رفع می شود.
شکرالهی اظهار کرد: کشاورزان منطقه بر روی کشت بادمجان، گوجه، سیب زمینی یا پیاز متمرکز هستند و اگر تغییر الگوی کشت اتفاق بیفتد ۴.۵ میلیون تن تولیدات بخش کشاورزی متنوع شده و محصولات دیگر را هم شامل می شود.
وی گفت: کشاورزان منطقه در شرایط سخت و امکانات ناچیز کار می کنند و در نهایت با توجه به گرانی بذر و نهاده ها و هزینه های بالای کشت، سودی نصیبشان نمی شود.
او بیان کرد: مدیران جهاد کشاورزی شهرستان های جنوب استان برنامه مدونی در خصوص بحث آموزش دارند.
وی اظهار کرد: بخش خصوصی باید به این خصوص وارد شود زیرا دولت در این زمینه سرمایه گذاری نمی کند.
این نماینده مجلس افزود: وزیر کشاورزی وعدهی بانک را داد اما بانک ها به وثیقه احتیاج دارند و پشتوانه و ضمانت می خواهند. کشاورزان ما هم قادر به تهیه وثیقه نیستند.
وی ادامه داد: سود وام های کلان حدود ۱۲ تا ۱۳ درصد است در حالی که کشاورزان درخواست وام های ۳ الی ۴ درصد را دارند و بازپرداخت وام هایی با نرخ بالای ۱۲ درصد برای کشاورزان دشوار است.
وی با اشاره به اینکه یکی از مشکلات اساسی ما بحث بسته بندی و سورتینگ است، افزود: دنیای امروز روی این بحث سرمایه گذاری کرده است. این مشکل فقط مربوط به محصولات جالیزی نیست بلکه خرما و رطب هم از این مساله رنج می برد.
شکرالهی ادامه داد: با وزیر جهاد کشاورزی صحبت کرده ایم که سهمیه ادوات کشاورزی و تراکتور جنوب استان کرمان افزایش پیدا کند. اما متاسفانه کارخانه سازنده دچار یکسری مشکلات به ویژه در زمینه ساخت تراکتور است.