تاریخ : شنبه, ۳ آذر , ۱۴۰۳ Saturday, 23 November , 2024
1
به بهانۀ روز بزرگداشت نگاهبان زبان و ادب فارسی؛

مددکاری و میانجی گری زنان در شاهنامه فردوسی

  • کد خبر : 3732
  • ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۱ - ۱۳:۳۱
مددکاری و میانجی گری زنان در شاهنامه فردوسی
به‌درستی شاهنامۀ فردوسی بر تارک قله‌های حماسه و اندیشه چونان الماسی گران‌سنگ می‌درخشد و پیشانی هویت و ملیت ما ایرانیان است. شاهنامه فردوسی از چند دیدگاه اثری بی‌بدیل است، نخست آنکه فردوسی با سرودن شاهنامه زبان فارسی را از گزند آفات دور نگاه داشت و این زبان را حفظ کرد، دیگر آنکه روحیۀ ایران‌دوستی و ملی‌گرایی را برای همیشه در وجود ایرانیان بیدار و زنده نگه‌داشته است.

فردوسی‌توسی از برجسته‌ترین و بلندآوازه‌ترین شاعران ایران‌زمین است که شهرۀ جهانیان است. ارزشمندترین اثر او شاهنامه فردوسی به‌‌عنوان یکی از شاهکارهای ادبی دنیا، مورد توجه و اقبال خاص و عام است. فردوسی‌توسی که در روزگار خشم و قهر امیران ترک و غزنوی و خلفای عباسی می‌زیست از اسطوره‌ها، داستان‌ها، حماسه‌های ایرانی و فرهنگ کهن ایرانی با زبان فاخر فارسی؛ کاخی بلند از شکوه، فر و دانش و اندیشۀ والای ایرانیان در ساختار و قالب حماسه بنیان نهاد که از باد و باران و گزند بلایا و حوادث در امان بماند.

آری به‌درستی شاهنامۀ فردوسی بر تارک قله‌های حماسه و اندیشه چونان الماسی گران‌سنگ می‌درخشد و پیشانی هویت و ملیت ما ایرانیان است. شاهنامه فردوسی از چند دیدگاه اثری بی‌بدیل است، نخست آنکه فردوسی با سرودن شاهنامه زبان فارسی را از گزند آفات دور نگاه داشت و این زبان را حفظ کرد، دیگر آنکه روحیۀ ایران‌دوستی و ملی‌گرایی را برای همیشه در وجود ایرانیان بیدار و زنده نگه‌داشته است.

در واقع در روزگاری که برخی ایرانیان خودباخته و سودجو و سُست عنصر برای توجه اُمرا به دنبال عربی‌مآبی و عربی‌نویسی بودند، حکیم توس نه با سنگ و تیغ و شمشیر بلکه تنها و تنها با زبان ارجمند ‌و وَرجاوند فارسی، کاخی از نظم پی‌افکند که تا امروز افتخار هر ایرانی و گویندۀ فارسی‌زبان است.

همانگونه که می‌دانیم شاهنامه موضوع‌های گوناگونی را در دل خود جای داده است اما شاید موضوع مددکاری در شاهنامه بحثی نو باشد. در متون ادبی دلاله و میانجی زنی است که شخصیت‌های اصلی را در برابر مشکلات راهنمایی می‌کند و موجب رشد و تعالی آن‌ها در ابعاد جسمانی و روانی می‌شود، در شاهنامۀ فردوسی و در داستان زیبای زال و رودابه این مسئله بسیار برجسته است.

چون در شاهنامه شاهد حضور زنان در عرصه‌های مختلف خانوادگی و اجتماعی هستیم و زنان هم‌پای مردان در جریان‌های گوناگون سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و… نقشی پویا و کُنش‌مند دارند و در بسیاری از موارد برتر از مردان عمل می‌کنند، بنابراین یکی از نقش‌های مرتبط با زنان در شاهنامه، دلاله و میانجی بودن آنهاست.

آنها در مراحل گوناگون داستان ظاهر می‌شوند و با میانجیگری در بحران‌های پیش آمده، شرایط را بهبود می‌بخشند، این ویژگی به‌طور ویژه در داستان زال و رودابه نمود دارد. ماجرای عشق‌‌ورزی‌های پهلوان ایرانی با دختر مهراب کابلی با مخالفت دو طرف مواجه می‌شود و به دلیل وجود پیش‌زمینه‌های دشمنی میان دو قوم، وضعیت مطلوبی ندارد و عاشق و معشوق دچار بحران‌های روحی و جسمی شده‌اند.

در این لحظات ناامیدکننده، سیندخت مادر رودابه به‌عنوان میانجی ضمن آنکه به برقراری این پیوند سامان می‌بخشد، مانع بروز درگیری‌های نظامی و بحران‌های سیاسی میان ایرانیان و حکومت کابل می‌شود، بنابراین اگر تلاش سیندخت برای ایجاد رابطۀ مبتنی بر گفتگو و صلح با ایرانیان به‌ویژه سام نبود.

بی‌تردید آتش جنگ میان ایرانیان و کابلیان برافروخته می‌شد و عاشقانۀ زال و رودابه به یک تراژدی بدل می‌گردید، پس فردوسی‌توسی در این داستان نقش زنان را در جهت‌دهی به رویدادهای اجتماعی و سیاسی در قالب داستانی عاشقانه مطرح می‌کند. چنانکه می‌دانیم شاهنامه چنان دریایی کرانه ناپدید است و به‌مناسبت بزرگداشت فردوسی به همین مطلب کوتاه بسنده می‌گردد.

لینک کوتاه : https://taranomma.ir/?p=3732

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.


برچسب ها
آب و هوای استان کرمان آمار کرونا در استان کرمان اخبار استان کرمان اخبار حوادث استان کرمان اداره کل آموزش و پرورش استان کرمان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب کرمان استاندار کرمان استانداری کرمان استخدام در نیروی انتظامی اقتصاد امام جمعه جیرفت انتخابات ریاست جمهوری انتخابات شورای شهر استان کرمان انتقال آب هلیل رود به شهر کرمان ایران جنوب استان کرمان حجت الاسلام میثم تارم امام جمعه جیرفت خطبه های نماز جمعه جیرفت دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان کرمان دادگستری استان کرمان دانشگاه علوم پزشکی جیرفت دانشگاه علوم پزشکی کرمان سازمان جهاد کشاورزی جنوب استان کرمان ستاد مقابله با کرونای استان کرمان سردار معروفی فرمانده سپاه  ثارالله شهباز حسن پور نماینده سیرجان و بردسیر شهردار جیرفت شهرداری جیرفت شهرستان عنبرآباد شورای اسلامی شهر جیرفت علی زینی وند فرماندار جیرفت فرمانداری جیرفت فرمانداری عنبرآباد فرمانده سپاه ثارالله استان کرمان مدارس استان کرمان هادی ربانی هادی ربانی شهردار جیرفت هواشناسی استان کرمان پیش بینی هواشناسی استان کرمان کرونادر استان کرمان کرونا در جیرفت کرونا در کرمان کرونای انگلیسی یزدان افشاری پور