تاریخ : سه شنبه, ۶ آذر , ۱۴۰۳ Tuesday, 26 November , 2024
0
به‌مناسبت ۲۱ فوریه روز جهانی زبان مادری؛ 

زبان فارسی، جاودانگی، رشد و بالندگی خود را وامدار فردوسی است

  • کد خبر : 3239
  • ۰۲ اسفند ۱۴۰۰ - ۴:۰۲
زبان فارسی، جاودانگی، رشد و بالندگی خود را وامدار فردوسی است
سرزمین ایران از سپیده‌دم تاریخ تا به امروز، حوادث و پیشامدهای گوناگون و بی‌شماری را پشت‌سر گذاشته اما همواره به جهت غنای فرهنگی، ادبی، تاریخی، علمی و … بر استوارترین و بلندترین قله‌های شکوه و بالندگی، درخشیده است.

سرزمین ایران از سپیده‌دم تاریخ تا به امروز، حوادث و پیشامدهای گوناگون و بی‌شماری را پشت‌سر گذاشته اما همواره به جهت غنای فرهنگی، ادبی، تاریخی، علمی و … بر استوارترین و بلندترین قله‌های شکوه و بالندگی، درخشیده است.

بی‌گمان یکی از بارزترین ویژگی‌‌هایی که این سرزمین کهن را پابرجا و استوار نگاه‌داشته هویت فرهنگی، زبانی، ملی و ایرانی آن بوده، این هویت در قالب زبان فارسی نُمود و تجلی پیداکرده و به اعتلا و درخشندگی رسیده است.

اگر نگاهی به ادبیات در قرن‌های اول تا سوم هجری بیندازیم و اوضاع ادبی آن را بررسی کنیم به این نکته برمی‌خوریم: “همچنان که ایران در این سه قرن میدان نفوذ ادیانی از قبیل: اسلام، زرتشتی، مانوی،‌ عیسوی و … بود، به همان نحو زبان‌های متعلق به هر یک از آن‌ها یعنی عربی، پهلوی، سریانی و جز آن هم در ایران رواج داشت.

از دیگر سو ادبیات محلی هم در ولایت‌های ایران سیر طبیعی خود را می‌پیمود که برخی از این لهجه‌ها از طریق آمیزش با زبان عربی دستخوش تغییر و تحول شد، از میان این لهجه‌ها لهجۀ دَری آمادگی آن را پیدا کرد که تبدیل به ادبیاتی قوی و گسترده گردد.

در پایان همین دوره است که سرانجام زبان دَری یعنی لهجۀ مشرق ایران به‌عنوان یک لهجۀ ادبی مستقل و همچنین زبان رسمی و ادبی ایران شناخته می‌شود. بنابراین از قرن چهارم به بعد لهجۀ دری که پس از شکل‌گیری ‌دربارهای مشرق در عهد اسلامی به صورت زبان رسمی درآمد به اسامی مختلفی مانند: دَری، پارسی دَری، پارسی و فارسی خوانده شد.
به‌ گواه تاریخ، ایرانیان زبان فارسی را از هرگونه سیطره و گزند حفظ کرده و گسترش دادند. رسمیت یافتن زبان فارسی به‌عنوان زبان سیاسی، ادبی، علمی و … با حرکت یعقوب‌لیث‌ صفاری به قصد ایجاد یک دولت مستقل ایرانی و برانداختن و تضعیف حکومت بغداد با این جمله خطاب به نویسندگان و شاعران دربارش”سخنی که من اندر نیابم چرا باید گفت؟” شروع گردید و در ادامه با اشعار رودکی، عنصری، دقیقی و سرآمد همۀ شاعران، فردوسی بزرگ و شاهنامۀ وزین و ارزشمند او به اوج درخشندگی و شکوه رسید.

به هر روی زبان فارسی، جاودانگی، رشد و بالندگی خود را وامدار فردوسی و شاهکار اوست، به‌گونه‌ای که هر زمان از زبان فارسی سخن بگوییم نام فردوسی نیز با آن گره خورده است. فردوسی در سرایش شاهنامه با شرح حماسه‌ها و دلاوری‌های ایرانیان و بازگویی اسطوره‌های ایرانی به زبان فارسی نه تنها روحیۀ ایران‌دوستی، سلحشوری، میهن‌پرستی،اتحاد، ستم‌ستیزی و … را برای همیشه در وجدان ایرانیان زنده نگاه‌داشت، بلکه زبان فارسی را با حفظ واژه‌ها و کلمات سَره ایرانی جاودانه کرد.
شاهنامه کتابی ارزشمند و شاهکاری بی‌بدیل است که بیش از سایر کتاب‌های فارسی‌زبان در سراسر جهان مورد توجه قرار گرفته و به زبان‌های مختلفی چون: آلمانی، انگلیسی، فرانسه، پَشتو، ایتالیایی، ترکی، عربی و … ترجمه شده‌است.
نکتۀ قابل تأمل و توجه دربارۀ عظمت کار فردوسی این است که فردوسی آشفتگی و نابسامانی شرایط زمان خویش را دریافته بود و در زمانی که زبان فارسی مورد بی‌مهری و بی‌توجهی فاتحان بوده با سرودن شاهنامه آن‌چنان پایه و اساس زبان فارسی را محکم کرده که جایی برای فراموشی آن باقی نمانده است، به گفتۀ دکتر جلال خالقی‌مطلق: “هیچ کتابی در ادبیات فارسی و حتی ادبیات جهان وجود ندارد که مانند شاهنامۀ فردوسی در سرنوشت و فرهنگ یک ملت نقش ایفا کند و تا به این پایه اثرگذار باشد”. در پایان به‌عنوان شاهد ادعا این چند بیت ماندگار را ذکر می‌کنیم:
بناهای آباد گردد خراب
ز باران و از تابش آفتاب
پی‌‌افکندم از نظم کاخی بلند
که از باد و باران نیابد گزند
نمیرم ازین پس که من زنده‌ام
که تخم سخن را پراکنده‌ام

لینک کوتاه : https://taranomma.ir/?p=3239

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.


برچسب ها
آب و هوای استان کرمان آمار کرونا در استان کرمان اخبار استان کرمان اخبار حوادث استان کرمان اداره کل آموزش و پرورش استان کرمان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب کرمان استاندار کرمان استانداری کرمان استخدام در نیروی انتظامی اقتصاد امام جمعه جیرفت انتخابات ریاست جمهوری انتخابات شورای شهر استان کرمان انتقال آب هلیل رود به شهر کرمان ایران جنوب استان کرمان حجت الاسلام میثم تارم امام جمعه جیرفت خطبه های نماز جمعه جیرفت دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان کرمان دادگستری استان کرمان دانشگاه علوم پزشکی جیرفت دانشگاه علوم پزشکی کرمان سازمان جهاد کشاورزی جنوب استان کرمان ستاد مقابله با کرونای استان کرمان سردار معروفی فرمانده سپاه  ثارالله شهباز حسن پور نماینده سیرجان و بردسیر شهردار جیرفت شهرداری جیرفت شهرستان عنبرآباد شورای اسلامی شهر جیرفت علی زینی وند فرماندار جیرفت فرمانداری جیرفت فرمانداری عنبرآباد فرمانده سپاه ثارالله استان کرمان مدارس استان کرمان هادی ربانی هادی ربانی شهردار جیرفت هواشناسی استان کرمان پیش بینی هواشناسی استان کرمان کرونادر استان کرمان کرونا در جیرفت کرونا در کرمان کرونای انگلیسی یزدان افشاری پور