در گفتوگو با هنرمندان صنایع دستی شهرستان، درد مشترکی شنیده میشود: جایی برای نمایش و فروش آثارمان نداریم.مجازی، گلیمباف پیشکسوت با بیان اینکه گلایههای ما همیشگی شده و هیچ زمان هم ارادهای برای رفع آنها نبوده اظهار داشت: دهها سال است گلیم میبافم، اما امروز حتی مغازهای برای فروش در شهر نداریم. مدیران فقط در روز صنایعدستی یادی از ما میکنند و بعد فراموش میشویم. بازارچه دائمی صنایعدستی حرف همیشگی است که عملی نمیشود.
هنرمندان ، دستان ما پر از هنر است، اما قلب ما خالی از حمایت یکی از قدیمیترین حصیربافان این شهرستان، با بیان اینکه صنعت حصیربافی جیرفت یکی از شاخصترین هنرهای دستی کشور است، گفت: ما این هنر را از پدران و مادرانمان به ارث بردهایم. دستهای ما طرحهایی از فرهنگ و تمدن جنوب کرمان را بافته و به زندگی میدهند، اما متأسفانه مدیران و مسئولان محلی بهاندازه کافی به این هنر توجه نکردهاند.
خواجه حیدری ادامه داد: تا کنون هیچ بازارچه ویژهای برای فروش محصولات دستی ما در جیرفت ایجاد نشده است. بیشتر فروش ما در جشنوارهها و نمایشگاههای استانی و کشوری صورت میگیرد. اما وقتی نمایشگاه تمام میشود، دوباره به کارگاههایمان بازمیگردیم و منتظر فرصت بعدی میشویم.
بسیاری از هنرمندان جیرفتی در گفتگو با خبرنگار فارس اشاره کردند که یکی از بزرگترین مشکلاتشان عدم وجود یک بازارچه دائمی و ویژه برای عرضه آثارشان است.
نظری، یکی از زنان هنرمند و قالیباف شهرستان جیرفت شهرستان، با ابراز نارضایتی از وضع موجود، گفت: خیلی از هنرمندان ما در منزل کار میکنند. این هنر یک هنر خانوادگی است، اما وقتی که آثارمان را تولید میکنیم، جایی نداریم که بهراحتی آنها را به دست خریدار برسانیم.
گاهی اوقات مجبور میشویم به کرمان یا حتی شیراز برویم تا یک مشتری پیدا کنیم.این بانوی هنرمند قالیباف افزود: در شهرهای دیگر مثل یزد یا اصفهان، بازارچههای دائمی صنایعدستی وجود دارد که هنرمندان در آنجا مستقر هستند. اما در جیرفت، هنوز فقط شعار حمایت از صنایعدستی داده میشود، بدون اینکه عملی از آن نشان داده شود.
بیتوجهی مسئولان و نبود حمایت مالی
در ادامه صحبتها، محمدی، یکی از جوانترین هنرمندان گلیمباف جیرفت، با اشاره به کمبود منابع مالی و تسهیلات برای توسعه کارگاهها، گفت: بسیاری از ما هنرمندان بدون هیچ نوع وام یا کمک دولتی کار میکنیم.
گاهی برای خرید مواد اولیه مانند نخ و رنگ، مشکل داریم و هیچ مرجعی هم نیست که به ما کمک کند. ما بهعنوان هنرمند، حق نداریم از این هنر دست بکشیم، ولی اینقدر فشار اقتصادی داریم که بعضی از هنرمندان از کار کنارهگیری کردهاند.
آرزویی به نام «حمایت واقعی»
در پایان صحبتها، هنرمندان جیرفتی از مسئولان شهرستان خواستار حمایت جدیتر از هنرهای دستی و هنرمندان شدند. آنها خواستار ایجاد یک بازارچه دائمی و ویژه در مرکز شهر جیرفت، ارائه تسهیلات کمبهره، برگزاری دورههای آموزشی و همچنین بازنمایی از ظرفیتهای فرهنگی و هنری این شهرستان در سطح کشور شدند.
همچنین، این هنرمندان خواستار توجه بیشتر رسانهها به آثارشان شدند تا با شناخت بیشتر عموم مردم نسبت به هنرهای دستی، تقاضا برای این آثار افزایش یابد.هنر صنایعدستی جیرفت، با ریشهای عمیق در فرهنگ و تاریخ استان کرمان، نمونهای زیبا از اصالت فرهنگی و ملی است. بااینحال، این هنر در حالی با چالشهای متعددی مواجه است که مهمترین آنها، بیتوجهی مسئولان و نبود زیرساختهای لازم برای حمایت از هنرمندان است.در روز جهانی صنایعدستی، شاید این سؤال مطرح شود؛ آیا هنرمندانی که فرهنگ کشور را در دستانشان دارند، شایسته این بیتفاوتی هستند؟