شیفتگان خاندان اهل بیت عصمت و طهارت با برگزاری آئینهای عزاداری، بر مظلومیت سید و سالار شهیدان و یاران باوفایش به ویژه حضرت ابالفضل العباس (ع) اشک ماتم ریخته و به سوگ نشستهاند.
دستههای عزاداری در صبح روز تاسوعا پس از قرائت زیارت عاشورا جهت حرکت مهیا میشوند در حالی که علم و بیرقهای سبز و مشکی با خود حمل میکنند در خیابانها و کوچهها به سینهزنی و زنجیرزنی میپردازند در این روز دستهها و هیاتهای عزاداری به منازل شهدا و اموات میروند و با عزاداری و مرثیهسرایی یاد و نام آنان را گرامی میدارند.
در این روز در برخی از منازل و مساجد آش نذری با نام امام حسین (ع) پخت کرده و در بین هیاتهای عزاداری توزیع میکنند و هیاتها در نهایت در امامزاده سلیمان شاه (ع) و در جوار قبور مطهر و منور شهیدان حاضر میشوند که پس از عزاداری سنتی توسط هیات جوشزنی تکیه شهید روحالامینی ومسجد جامع کوهبنان مراسم نماز جماعت ظهر تاسوعا در جوار قبور مطهر و منور شهیدان هشت سال دفاع مقدس و در صحن امامزاده سلیمانشاه برگزار میشود و در پایان عزاداران در مساجد و تکایا بر سر سفره اطعام نذری حاضر میشوند.
در عصر روز تاسوعا طبق سنت سنوات گذشته هیاتها به حسینیه بزرگ کوهبنان، منزل مرحوم آیتالله سید علیاکبر حائری و مسجد جامع کوهبنان واقع در محله انصار برای عزاداری میروند.
در عصر تاسوعا هیات تعزیهخوانی حضرت علی اکبر (ع) کوهبنان در محل حسینیه بزرگ شهرستان یا یکی از مکانهای پرتردد شهر به اجرای تعزیه مبادرت میکنند و عموما در عصر این روز هیاتهای عزاداری به سمت و سوی مهدیه روستای دهخواجه حرکت میکنند و در این محل به عزاداری و مرثیهسرایی میپردازند.
از جمله جلوه های زیبا در روز تاسوعا و عاشورا در کوهبنان حضور هیئت جوش زنی مسجد جامع و تکیه شهید روح الامینی محله انصار کوهبنان با قدمت هزار ساله و حضور هیئت یا عباسی حسینیه بزرگ شهرستان با قدمت ۷۰۰ ساله است.
شهرستان کوهبنان مهد عزاداریهای سنتی استان کرمان است، به گونهای که مراسم جوشزنی تکیه شهید روحالامینی و مسجد جامع واقع در محله انصار کوهبنان، سنگزنی روستای کهن، جوشزنی دهستان های خرمدشت و جور ، عزاداری سنتی بخش طغرالجرد ، پردهخوانی گذشته کوهبنان و هیات یا عباسی این شهرستان در نوع خود در کشور بینظیر است که با تلاشهای صورت گرفته چند مراسم سنتی کوهبنان جزو آثار ملی معنوی به ثبت رسیده است.
در هر نقطهای از شهرستان کوهبنان آداب و رسوم خاصی برای عزاداری در ایام محرم وجود دارد، جوشزنی سنت و روش چند صد ساله مردم ولایتمدار محله انصار کوهبنان همراه با ابراز همدردی مردم با اسرای اهلبیت (ع) است که تقریبا قدمت چند صد ساله دارد.
در جوشزنی کوهبنان معمولا ساداتی که سبک خواندن نوحه را تعلیم دیدهاند با سبک خاصی نوحهسرایی میکنند و عزاداران هم با سبک خاصی حرکت میکنند که عموما سادات با شال گردن و کلاه سبز در این مراسم شرکت میکنند و در ابتدای دستهجات قرار میگیرند.
عزاداری سنتی تکیه شهید روحالامینی و مسجد جامع کوهبنان که قدمتی هزار ساله دارد طرفداران فراوانی دارد به گونهای که جوانان با شور و اشتیاق خاصی وارد این هیات میشوند و بسیاری از مردم در روزهای تاسوعا و عاشورا خود را به بقاع متبرکه شهرستان میرسانند تا شاهد عزاداری سنتی این هیات باشند.
از پیرغلامان مراسم جوشزنی در کوهبنان میتوان از مرحوم سید مرتضی روحالامینی، مرحوم سید موسی روحالامینی، مرحوم میر عبدالحسین روحالامینی، مرحوم کربلایی درویش آبجر، مرحوم حسن خالداری و… یاد کرد.
آن چه حال و هوای خاصی به عزاداری کوهبنان میبخشد وجود هیات یا عباسی حسینیه بزرگ کوهبنان است که بر اساس شواهد قدمتی ۵۰۰ تا ۷۰۰ ساله دارد.
این مراسم بانیان خاصی دارد و امروز هم اکبر رحیمی، فتحعلی ناصری و محمد معصومی از متولیان اصلی این هیات هستند.
عزاداران این هیات با پوشیدن کفنهای سفید و حمل شمشیر نام زیبای حضرت ابوالفضل العباس (ع) را بر روی لباس و قلب خود حک میکنند و با خواندن اشعار ویژه قمر بنیهاشم به عزاداری میپردازند.
این هیات امروز رونق خاصی گرفته و بسیاری از جوانان و نوجوانان را جذب کرده البته فعالیت این هیات بیشتر در روزهای تاسوعا و عاشورای حسینی است.
از پیشکسوتان هیات یا عباسی کوهبنان مرحوم عبدالغفار رحمانی، مرحوم قاسم رمضانی، مرحوم درویش حسن پارسا، مرحوم درویش محمد پارسا و…بودند که در صد سال گذشته موجب رونق مجالس عزاداری بودند.