اهالی فرهنگ و کتاب در سرزمین ما کم نبوده اند؛ در سطح استان کرمان شاید کتابخانه های زیادی که از نظر محتوای کتاب بسیار غنی هستند را داشته باشیم اما با توجه به قوانین کتاب خانه ها، امکان بررسی کردن و تحلیل جمعی کتاب ها در آن محیط کمتر وجود دارد. چند وقتی می شود که «پاتوق کتاب فرهنگ عامه» یا کافه کتاب فرهنگ عامه؛ با تلاش حسین سبزه صادقی یکی از شاعران ، پژوهشگران و مولفان کرمانی در مرکز استان کرمان در کنار یخدان مویدی راه اندازی شده است. این پاتوق که چند ماهی از عمرش می گذرد اکنون طرفداران خاص خودش را پیدا کرده اصلی ترین منوی این کافه منوی کتاب آن است؛ کافه ای که دارای تنوع بسیار زیاد کتاب در ژانرهای مختلف است و شما می توانید اوقات فراغت خود را در این مرکز فرهنگی سپری کنید. البته جلسات شعر و داستان ، رونمایی ، نقد و جشن امضا کتاب و…نیز در این مرکز برپاست و دوست داران دورهمی های فرهنگی می توانند با رعایت پروتکل های بهداشتی در نشست های فرهنگی شرکت کنند.
مدیر«پاتوق کتاب فرهنگ عامه» حسین سبزه صادقی شاعر، روزنامه نگار، پژوهشگر کرمانی است. او متولد ۱۳۵۵ است و از سال ۱۳۷۵در سن ۲۰ سالگی به دنیای شعر و شاعری و پژوهش و روزنامه نگاری وارد شد. کارشناسی پژوهشگری علوم اجتماعی و ارشد علوم اجتماعی گرایش مطالعات خانواده دارد واکنون دانشجوی دکتری جامعه شناسی است. عضویت دو دوره ای در شورای مرکزی خانه مطبوعات استان کرمان، دبیری انجمن شعر خواجوی کرمانی، دبیری کانون روزنامه نگاران جوان استان کرمان، سردبیری نشریاتی نظیر رودبارزمین، فردوس کویر، مدیرمسوولی مجله سراسری اقوام ایرانی و نشر فرهنگ عامه از جمله فعالیت های فرهنگی وی است. او همچنین دبیری، داوری و برگزیدگی بسیاری از جشنواره های فرهنگی – هنری از جمله رضوی، جوان، مادر، پژوهشگران فرهنگ را نیز در کارنامه خود دارد. مجموعه شعر اشتباه قشنگ بین دوبی نهایت، جرات پروانه شدن، هشت مقاله رضوی از جمله تالیفات وی است البته او هم اکنون در رادیو کرمان نیز کارشناس مجری برنامه ادبیات و فرهنگ عامه است.چندماهی می شود که این هنرمند به مجموعه نشرفرهنگ عامه که از نشرهای موفق کشور با مرکزیت کرمان است؛ مجموعه پاتوق کتاب فرهنگ عامه را با همکاری معاونت اجتماعی شهرداری کرمان و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی کرمان اضافه کرده است .برای آگاهی از فعالیت های این مرکز فرهنگی با وی به گفت و گو نشستیم.
جناب سبزه صادقی در ابتدا بفرمایید چه شد به فکر اجرای این ایده در کرمان افتادید؟
سرزمین تاریخی کرمان در گذر زمان چهره های فرهنگی بسیاری را در خود پرورش داده است و کتاب و کتابت و فرهنگ مکتوب ریشه ای به همزادی شکل گیری خط در این سامان دارد. کشف خط در کاوش های باستانی اخیر جیرفت کهن توسط پروفسور مجیدزاده گواه این مدعاست. کتاب در این سرزمین از الواح گلی گرفته تا کتاب های خطی نفیسی که بر پوست آهو نگاشته می شده اند تا کتاب های کاغذی و امروز هم کتاب های الکترونیک همواره یکی از موثرترین رسانه ها در زندگی بشر بوده و خواهد بود. بنده به عنوان کسی که خودم دستی بر آتش تالیف و نوشتن داشته و دارم و همیشه هم اهمیت فرهنگ مکتوب را درک کرده ام و هم چالش هایی که این عنصر مهم فرهنگی با آن رو به روست را با تمام وجود احساس کرده و می کنم.لذا راه اندازی «پاتوق کتاب فرهنگ عامه» به عنوان یک دغدغه ، کمترین کاری بود که می توانستم برای شهر زندگی ام کرمان تاریخی انجام دهم.
از چالش های پیش روی حوزه فرهنگ مکتوب گفتید می شود در این خصوص بیشتر توضیح دهید؟
امر نوشتن و مکتوب کردن افکار و حرکت به سمت فرهنگ مکتوب اصلی ترین عامل ماندگاری اندیشه های بشر و انتقال آن در گذر زمان بوده و هست ، فرهنگ ایرانی که بیشتر مبتنی بر شفاهیات است بسیاری از دستاوردهایی را که می توانست داشته باشد به دلیل تکیه بر فرهنگ شفاهی از دست داده است.کتاب سوزانی های مهاجمین نیز به این فقدان بیشتر دامن زده است. با ظهور صنعت چاپ امکان تکثیر تالیفات نویسندگان و پژوهشگران فرهنگ مکتوب در کشور ما هم سرعت قابل قبولی گرفت و به آگاهی بیشتر مردم منجر گردید اما از همان ابتدا تا امروز بین چرخه ی تولید توزیع و مصرف مکتوبات توازن درستی برقرار نبوده است. همواره یک گوشه از کار می لنگیده است. به عنوان مثال پهناوری کشور و عدم امکانات باعث می شده که تیراژ یک کتاب یا نشریه مکتوب به درستی در سراسر کشور توزیع نشود و به دست مخاطب نرسد. در کشور ما تناسب درستی بین تعداد ناشران و مراکز پخش و کتابفروشی ها هیچ وقت وجود نداشته و ندارد.
از مشکلات مولفان شهرستانی خبر دارید؟
مولفان ما به خصوص مولفان شهرستانی پس از چاپ آثار خود در توزیع و فروش آن با چالش جدی رو به رو هستند. کتاب ها پس از چاپ به مولف سپرده می شوند و مراکز پخش به دلیل به صرفه نبودن توزیع کتاب و عدم استقبال مردم، همه ی کتاب ها را تحویل نمی گیرند و مولف می ماند و کتاب هایی که باید در گوشه انبار خانه اش خاک بخورند. راه اندازی این پاتوق در واقع یکی از اهدافش معرفی و فروش آثار مولفان هم استانی است.
در مجموعه پاتوق کتاب فرهنگ عامه چه برنامه هایی اجرایی می شود؟
یک سری برنامه ها روتین هستند و در روز و ساعت مشخص به صورت هفتگی برگزار می شوند مثل یکشنبه های عندلیبان که در بخش اول حافظ خوانی سعدی خوانی و مولوی خوانی ست و بخش دوم پرداختن به تاریخ محلی و فرهنگ عامه است و ساعت ۱۹ برگزار می شود .
دوشنبه های دیالوگ که با اتمسفر انگلیسی به صورت فری دیسکاشن هر هفته عصرهای دوشنبه ساعت ۱۹ با یک موضوع ترجیحا موضوعات کتاب محور در رابطه فرهنگ عامه برگزار می شود
عصرهای چهارشنبه در بخش اول کارگاه نویسندگی خلاق توسط آقای علی ملازاده برگزار می شود و در ادامه نشست چهارشنبه های ادبی با موضوع شعر داستان و نقد ادبی را داریم.
عصرهای جمعه نشست گروه کتابخوانی سرزمین معنا با عنوان جمعه های فیلم و کتاب برگزار می شود که هر هفته یک فیلم کوتاه و یک کتاب که توسط اعضا دیده و خوانده شده اند به نقد کشیده می شوند.
برگزاری جشن تولدهای فرهنگی کوچک کتاب محور برای هنرمندان و مولفان نیز از جمله برنامه های پاتوق و همایش های فرهنگی تلفیقی مجازی و حقیقی با توجه به تقویم کشور را نیز داریم که نمونه اخیر آن برگزاری همایش عاشورایی ” این راه بی نهایت ” بود که هفتم محرم انجام شد .
برگزاری صبح های کتاب و ورزش جز برنامه های ماست که به محض فروکش کردن کرونا شروع خواهد شد . نشست های رونمایی و جشن امضا کتاب را داشته و داریم . سعی کرده ایم فضایی آرام برای کتاب خوان های شهر تاریخی کرمان فراهم کنیم و این مکان فرهنگی شامل کتابفروشی ، کافه ، سالن مطالعه صبح و عصر در خدمت دوستداران مطالعه و کتاب و فرهنگ و هنر است .
در ضمن نشر فرهنگ عامه هم در کنار این پاتوق کتاب برای چاپ و انتشار کتاب های مولفان کشور به خصوص مولفان کرمانی افتخار همکاری دارد.