پرسا سعیدی گراغانی //// دکتر نصیر اسکندری (عضو هیات علمی دانشگاه تهران ، رئیس موسسه باستانشناسی دانشگاه تهران) و فرزند جیرفت توانسته است نتایج پژوهش های علمی خود درباره تمدن جیرفت را در قالب دو کتاب به زبان انگلیسی در اروپا منتشر کنند.
نصیر اسکندری گفت: کتاب درباره تمدن جیرفت، کتابی جامع است که همه مسائل مربوط به اشیای کلریتی از جمله ترمینولوژی، ساختارشناسی، منشایابی، تولید، معادن، توزیع، گاهنگاری و آیکونوگرافی را مورد بحث قرار داده است.
وی هدف خود را معرفی تمدن جیرفت و جنوب شرق به جهان عنوان کرد و افزود: این کتاب توسط دنیل پاتس (استاد دانشگاه نیویورک) داوری و با نوشته هایی از کمرون پتری (استاد دانشگاه کمبریج) و هالی پیتمن (استاد دانشگاه پنسیلوانیا) مورد تحسین قرار گرفته است.
عضو هیات علمی دانشگاه تهران با بیان اینکه نگارش این کتاب چهارسال به طول انجامیده است، تاریخ انتشار آن را آذرماه سال جاری اعلام کرد.
نصیر اسکندری در باره کتاب دوم خود یعنی کتاب باستان شناسی جنوب شرق ایران که به کوشش ایشان و پروفسور بن موتن (استاد دانشگاه سوربن) منتشر شده است می گوید: این کتاب مجموعه مقالاتی از دوره نویسندگی تا هخامنشی جنوب شرق ایران را شامل میشود و جدیدترین اطلاعات درباره این منطقه از ایران و مناطق همجوارش را ارائه کرده است.
اسکندری گفت: تمدن جیرفت یکی از کهن ترین تمدن های بشری است که در حدود پنج هزار سال پیش در حوزه فرهنگی هلیل رود شکل گرفته است.
وی با اشاره به اینکه روستای امروزی کنارصندل مرکز اصلی این تمدن بوده است افزود: گستره تمدن جیرفت از سرشاخه های هلیل رود تا خلیج فارس بوده است.
رئیس موسسه باستانشناسی دانشگاه تهران بیان کرد:کاوش های باستان شناسی در جیرفت نشان داده است، مردم این منطقه یکی از نخستین خط های بشری را ابداع کرده اند که هنوز رمز گشایی نشده است.
نصیر اسکندری مردم این منطقه را صنعتگران و هنرمندان بسیار ماهری برشمرد و گفت: اوج هنر آنها را می توان در ظروف سنگی از جنس کلوریت مشاهده کرد.