«امروز گران تر از دیروز » به یقین برای همه اتفاق افتاده است که برای خرید به مغازه ای مراجعه کرده باشیم و این جملات را نشنیده باشیم « همین جنس را نخری فردا گران تر باید بخری» ، « قیمت قبل هست جنس های جدید گران تر می شوند » ، « فلان جنس فعلا در بازار نیست » ، «کالا را امروز نفروشم بیشتر سود میکنم» . و و و
این روزها دغدغه اصلی مردم ما مشکلات اقتصادی ، تورم ، گرانی ، بی پولی شده است ، مردم ما حال و روز خوشی ندارند گرانیها لحظهای و افزایش روزانه قیمتها نفس مردم را بریده است . وضعیت اقتصاد به مرحله ای رسیده است قیمت اجناس اساسی به خصوص مواد غذایی روزانه تغییر پیدا میکند امروز به یک قیمت فردا با قیمت بالاتر !
دولت در این وضعیت مردم را به صبوری دعوت کرده و خواهان همکاری و همیاری همه مردم در این اوضاع شده است و با نوید اینکه آزاد سازی طرح یارانه ها در دراز مدت اثرات مثبت اقتصادی را به همراه دارد و روزهای بهتری در پیش داریم . دارند اقتصاد کشور را جراحی میکنند و این جراحی درد دارد باید مردم صبوری کنند … اما در این بین عده ای که تعداد آنها کم نیست به جای همراهی و همدلی با دولت و مردم نمک به زخم مردم می پاشند ، نمونه های آن می تواند اشاره ای به کشف انبار احتکار روغن ، شکر ، برنج ، قطعات خودرو و … داشت که افراد پشت پرده بی تردد افراد با نفوذ و قدرتمند اقتصادی هستند که هدف اصلیشان بر هم زدن نظم بازار داخلی و تورم و گرانی و افرایش سود بدون در نظر گرفتن اینکه چه بلایی قرار است بر سر خانواده ها بیاید . اما اوضاع به همین ها خلاصه نمیشود در این بین خرده کاسبکاران و فروشندگانی هستند که در حد توان خود به مردم بی انصافی روا می دارند ، فروشنده ای که گران فروشی می کند با بهانه ای اینکه باید سودی داشته باشد بتواند جنس جدید بخرد تولید کننده ای که مقدار اجناس را کم تر و کوچکتر کرده است در عین حالا با قیمت چند برابر برای اینکه در این بازار ضرری عایدش نشود ،راننده تاکسی که چه مسیر کوتاه باشد چه طولانی کرایه بالا میگیرد و اکثرا هم پول خرد ندارد بقیه کرایه مسافر را بدهد ، خیاطی که به بهانه خرج زندگی مزد دوخت و دوز را چندین برابر کرده است ، صاحب خانه ای که به بهانه تورم کرایه خانه را چندین برابر کرده است ، تعمیر کاری که دستمزدش را به چندین برابر افزایش داده است همه و همه دست برده اند در جیب خانواری که با حقوق و دستمزد ناچیز باید در این مملکت زندگی کند و صدایش هم به جایی نمیرسد. خبرنگار هفتواد براساس رسالت خبرنگاری خود با تعدادی از همشهریان هم در این خصوص گفت و گویی داشته است که تقدیم می شود.
»مهمترین دغدغه ی این روزهایمان سیر کردن شکم زن و بچه مان شده«
آقای رضایی را در قدمگاه بازار کرمان که برای خرید آمده بود دیدیم با ایشان که گفت و گویی داشتیم ایشان به خبرنگار ما گفت : پدر سه فرزند هستم با حقوق کارگری با مشکلات اقتصادی زیادی این روزها اصلی ترین دغدغه ما سیر کردن شکم فرزندانمان شده است تمام خرید من یک کیلو سیب زمینی و پیاز شده است ، حتی جرآت نمی کنیم فرزندم را با خودمان بیاوریم که میوه ای بخواهد و من توان خرید آن را نداشته باشم و شرمنده زن و بچه خودم بشوم .
» پولی که حق زن و بچه ما هست دست بیگانگان چرا؟ «!
با آقای درویشی هم صحبت داشتیم ایشان علاوه بر تاکید به گرانی افزود: مشکل بیکاری و عدم اشتغال جوانان و خانواده ها این مشکلات را صدچندان کرده است ، الان هر جا نگاه کنی اتباع بیگانه (افاغنه )سرکار هستند بهترین تراشکار افغانی ، بهترین گچکار افغانی ، فروشنده ها افغانی ؛ آرایشگر افغانی بازار پر شده از بچه های افغانی که بازار کار و از فرزندان ما گرفته اند ! چه کسی گفته است ما فروشندگی نمیکنیم ، تعمیرگاه کار نمیکنیم فلان جا کار نمیکنیم کار را عار می دانیم !!! چرا مردم ما اینقدر بدبخت شدند نمیتوانند یک کیلو میوه بخرند ولی خانم افغانی هر چی میخواد میتواند بخرد !! چون از هر راهی پول در می آوردند ، پولی که حق مردم ما حق زن و بچه ما بود دست بیگانه است . مردم ما گشنه هستند درمانده هستند. آن وقت بیگانه ها برای خودشان جا باز کردند تمام امور گرفتند به دستشان فردا پس فردا ما را هم قبول ندارند . یعنی هیچ مسئولی تا به حال این ها را ندیده ؟! چه زمانی می خواهید باور کنید که زنگ خطر افاغنه و بیگانگان به صدا در آمده است ! ما که اینقدر در کشور مسئول داریم چرا اینجا مسئولی نداریم پاسخگو باشد جلوی آنها را بگیرد !!
» نظارت ها کفاف این همه تخلف را نمیدهند «
خانم سهروردی هم در این باره میگوید: که یکی از علت های اصلی گرانی این است که نظارتی در بازار نیست ، توی همین قدمگاه کرمان شده تا حالا مغازه ای را پلمپ ببنید روی در آن بزنند به خاطر گران فروشی یا کم فروشی پلمپ شد !؟ گاهی اگر بازرسی بیاد سر بزند جریمه میکند حالا مبلغ جریمه چند برابر شده باشد چه فایده ! طرف پول دارد جریمه رو می پردازد یک مدت خوب رفتار می کند دوباره بدتر از روز قبل ، من بروم به چه کسی بگویم تن ماهی خریدم ۳۵ تومن به فروشنده میگویم آقا این که بیشتر از قیمت روی محصول است به من میگوید برو خداروشکر کن همین ماهی رو دو هفته دیگه باید ۴۰-۵۰ بخری ،کجای این انصاف است ! با این همه گرونی و بدبختی و نداری نباید نظارتی باشد ! اگر هم میگویید نظارت است کفاف این همه تخلف را نمی دهد فکری به حال مردم بکنید .
»کم فروشی و گران فروشی هر کسی به وجدان خودش بستگی دارد«
با یکی از فروشنده های میوه هم صحبتی داشتیم وی قیمت بالای اجناس را بی ثباتی بازار می داند ایشان در پاسخ به سوال نظارت و بازرسی ها در این خصوص میگوید که هرازگاهی بازرس می آید کنترل در بازار است اما قیمت ها خرید بالا است دست ما نیست کم فروشی و گران فروشی های بعضی به وجدان خودشان بستگی دارد ، من به عنوان فروشنده این مسئله را قبول دارم که مردم ما به خودشان هم رحم نمیکنند جنسی که با قیمت قبل خریدند را بیشتر میفروشند که بتوانند دوباره جنس جدید بیاورند . این وسط فشار مالی بیشتری خانوارها متحمل میشوند .
به عمل کار برآید به سخن دانی نیست …
آری گرانی هست فشار اقتصادی ، تورم هست ، نداری هست ، اما چیزی که این وسط کم رنگ شده است انصاف فروشندگان است که کم رنگ شده است افرادی که می خواهند گوی سبقت را از هم بگیرند که نکند دیگری سود بیشتر از گران فروشی و کم فروشی و تخلف و … عایدش بشود و وی سود کمتری !! هر کسی به نوبه خودش در این اوضاع نقش دارد.
در این بین مسئولان مربوطه نباید در حل مشکلات مردم تعلل کنند باید با دستورالعمل ها و نظارت ها و بازرسی های بیشتر و جدی تری اوضاع را سرو سامان بدهند . به قول شاعر « به عمل کار برآید به سخن دانی نیست » که اگر ما واقعا نظارت دقیق و اصولی داشتیم اوضاعمان این نبود.
پیشنهاد می شود که دولت مراکز عرضه مستقیم کالا به ویژه ارزاق عمومی را بیشتر نماید تا دست سود جویان و دلالان قطع گردد و مردم با مراجعه به مراکز عرضه مستقیم کالا، مایحتاج خود را با نرخ مصوب واقعی و عملی دریافت کنند و حداقل های مایحتاج روزانه را به دست آورند .