تاریخ : جمعه, ۲ آذر , ۱۴۰۳ Friday, 22 November , 2024
2
نگاهی به پدیده مذموم زباله‌گردی؛

زوال کرامت انسانی در سطل‌های زباله

  • کد خبر : 2988
  • ۲۸ دی ۱۴۰۰ - ۱۲:۵۲
زوال کرامت انسانی در سطل‌های زباله
پدیدۀ زباله‌گردی یک معضل اجتماعی و چالش بهداشتی است که اخیراً شیوع بالایی پیدا کرده و روز به روز در حال افزایش است. افرادی که به این کار روی می‌آورند اغلب از اقشار فقیر و دهک‌های پایین جامعه هستند که به‌رغم مخدوش‌نمودن جایگاه اجتماعی و بهداشت فردی خود، تن به این کار می‌دهند.

پدیدۀ زباله‌گردی یک معضل اجتماعی و چالش بهداشتی است که اخیراً شیوع بالایی پیدا کرده و روز به روز در حال افزایش است. افرادی که به این کار روی می‌آورند اغلب از اقشار فقیر و دهک‌های پایین جامعه هستند که به‌رغم مخدوش‌نمودن جایگاه اجتماعی و بهداشت فردی خود، تن به این کار می‌دهند.

بسیاری از کارشناسان محیط‌ زیست پدیدۀ زباله‌گردی را معلول ضعف در مدیریت پسماند دانسته و راه‌حل این مسأله را ارتقاء زیرساخت‌های موجود برای سیستم تفکیک زباله و مدیریت پسماند شهری از مبدأ می‌دانند، اما حقیقت امر این است که این نگرش را تنها می‌توان به عنوان یک عامل محرک مطرح نمود و علت اصلی و ریشه‌ای پدیدۀ زباله‌گردی و سایر معضلات اجتماعی را بایستی در تنگناهای اقتصادی و ضرورت تأمین معاش جست‌وجو نمود.

اما در قدم نخست باید به این سئوال پاسخ داد که چرا زباله‌گردی عملی مذموم است؟ و علل و تبعات ناشی از این پدیده چه می‌باشد؟ یکی از مهم‌ترین پیامدهای منفی زباله‌گردی ابتلا به برخی از بیماری‌‌ها مانند: انگل‌ها، بیماری‌های پوستی، ایدز و هپاتیت خواهد بود؛ چرا که علاوه بر آلودگی‌های میکروبی و انگلی در سطل‌های زباله شاهد سرنگ‌های حاصل از تزریق معتادان نیز هستیم، در نتیجه این افراد به راحتی می‌‌توانند در معرض ابتلا به این نوع بیماری‌ها قرار بگیرند.

علاوه بر امراض جسمی، زباله‌گردها بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به بیماری‌‌های روحی و روانی قرار دارند که این خود می‌تواند زمینه‌ساز بروز مشکلات جدی در جامعه شود.

به عبارت بهتر؛ نگاه معنی‌دار جامعه به آنها و خشم ناشی از حق پایمال‌شده و مشاهدۀ اختلاف طبقاتی موجود، موجب انواع عقده‌ها و چالش‌های روانی در این افراد می‌شود، همچنین افزایش انحرافات اخلاقی و انواع بِزه در جامعه را می‌توان از دیگر معایب زباله‌گردی به خصوص زباله‌گردی زنان و دختران دانست

چرا که حضور زنان و دختران در هر ساعتی از شبانه‌روز بر سر سطل‌های زباله می‌تواند امنیت آنها را به مخاطره بیندازد و از طرفی این افراد به علت شرایط سخت اجتماعی و اقتصادی ممکن است تن به هر کاری بدهند البته آسیب‌های این پدیده تنها متوجه خود این افراد نخواهد بود، بلکه مواجهۀ هر روزۀ افراد جامعه با صحنه‌های رقت‌انگیزی همچون: خم‌شدن زنان، مردان و کودکان در سطل زباله موجب احساس ناراحتی و ترحم و در درازمدت باعث از دست دادن امید و نشاط اجتماعی می‌شود، همچنین در سطح وسیع‌تر انتشار تصاویر این افراد در شبکه‌های مختلف تلویزیونی و فضای مجازی و استفادۀ رسانه‌های مغرض از چنین تصاویری موجب خدشه‌دار شدن غرور ملی و ضربه به حیثیت فرهنگی جامعه خواهد شد.

همۀ این معضلات در کنار رشد افسارگسیختۀ مافیای زباله‌گردها و استثمار و بهره‌کشی از نیروی کار جوان و یا حتی کودکان آینده‌ساز یک جامعه در جهت مشاغل کاذب به جای تولید و بهره‌وری، در درازمدت منجر به آسیب هر چه بیشتر به پایه‌های اقتصاد و اجتماع خواهد شد.

اما در مواجهه با این چالش پیش‌رونده و نگران‌کننده چه باید کرد؟ برای حل هر معضلی ابتدا باید به علل آن پدیده توجه داشت که مهمترین عوامل در پدیدۀ زباله‌گردی از منظر صاحب‌نظران عبارتند از: معضلات اقتصادی، بیکاری، اعتیاد، بد سرپرستی و یا بی سرپرستی کودکان، در نتیجه تنها راه حذف زباله‌گردی ایجاد اشتغال و کاهش جمعیت معتادان می‌باشد و تحقق این امر نیاز به انجام اقدامات هماهنگ اقتصادی و اجتماعی دارد و لازم است تمام دستگاه‌های مرتبط با حوزۀ آسیب‌های اجتماعی به‌طور هماهنگ به آن بپردازند تا به‌تدریج، پدیدۀ زباله‌گردی ریشه‌کن گردد.

ختم کلام اینکه زباله‌گردی به دلیل مشکلات اقتصادی کشور به وجود آمده و تا زمان بهبود اوضاع اقتصادی، این تبعات نیز وجود خواهد داشت؛ چون زباله‌گردها نمی‌توانند جذب اقتصاد رسمی کشور شوند و بسترهای شغلی و اقتصادی مناسب برای آن‌ها وجود ندارد.

لینک کوتاه : https://taranomma.ir/?p=2988

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.


برچسب ها
آب و هوای استان کرمان آمار کرونا در استان کرمان اخبار استان کرمان اخبار حوادث استان کرمان اداره کل آموزش و پرورش استان کرمان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب کرمان استاندار کرمان استانداری کرمان استخدام در نیروی انتظامی اقتصاد امام جمعه جیرفت انتخابات ریاست جمهوری انتخابات شورای شهر استان کرمان انتقال آب هلیل رود به شهر کرمان ایران جنوب استان کرمان حجت الاسلام میثم تارم امام جمعه جیرفت خطبه های نماز جمعه جیرفت دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان کرمان دادگستری استان کرمان دانشگاه علوم پزشکی جیرفت دانشگاه علوم پزشکی کرمان سازمان جهاد کشاورزی جنوب استان کرمان ستاد مقابله با کرونای استان کرمان سردار معروفی فرمانده سپاه  ثارالله شهباز حسن پور نماینده سیرجان و بردسیر شهردار جیرفت شهرداری جیرفت شهرستان عنبرآباد شورای اسلامی شهر جیرفت علی زینی وند فرماندار جیرفت فرمانداری جیرفت فرمانداری عنبرآباد فرمانده سپاه ثارالله استان کرمان مدارس استان کرمان هادی ربانی هادی ربانی شهردار جیرفت هواشناسی استان کرمان پیش بینی هواشناسی استان کرمان کرونادر استان کرمان کرونا در جیرفت کرونا در کرمان کرونای انگلیسی یزدان افشاری پور