تاریخ : پنج شنبه, ۱۵ آذر , ۱۴۰۳ Thursday, 5 December , 2024
1
نگاهی به چالش‌ها و سختی‌های متعدد فراروی زنان سرپرست خانوار؛

جامعه و دولت نگاه غیرمنصفانه خود را تغییر دهند

  • کد خبر : 11793
  • ۱۰ مرداد ۱۴۰۳ - ۱۹:۰۵
جامعه و دولت نگاه غیرمنصفانه خود را تغییر دهند
در بررسی شرایط زنان سرپرست خانوار اولین مسئله‌ای که به ذهن افراد خطور می‌کند مشکلات اقتصادی می‌‌باشد، چرا که در جامعه ایرانی عموماً مدیریت و فراهم نمودن معیشت خانواده بر عهده مردان می‌باشد .

عوامل و آسیب‌های متعدد فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی زمینه‌ساز افزایش مادران تنها شده که این امر باعث گردیده مادران بیشتری وظیفه درآمدزایی برای خانواده را به تنهایی و یا با حداقل حمایت دیگران، بر دوش بکشند.

به عبارت بهتر، جمعیت کثیری در جامعه ما تحت عنوان زنان سرپرست خانوار زندگی می‌کنند؛ زن سرپرست خانوار به زنی اطلاق می‌شود که به یکی از دلایل: فوت، طلاق، اعتیاد، ازکارافتادگی، محکومیت به زندان، اعزام به سربازی و بیماری، سرپرست مردش را از دست داده و مسئول تأمین معاش مادی و نیازهای معنوی خانواده است.

لذا با توجه به این‌که اغلب آنها با مشکلات اقتصادی، اجتماعی و روانی دست و پنجه نرم می‌کنند، نیازمند توجه و مراقبت ویژه از سمت خانواده، جامعه و حاکمیت می‌باشند.

در بررسی شرایط زنان سرپرست خانوار اولین مسئله‌ای که به ذهن افراد خطور می‌کند مشکلات اقتصادی می‌‌باشد، چرا که در جامعه ایرانی عموماً مدیریت و فراهم نمودن معیشت خانواده بر عهده مردان می‌باشد .

در نتیجه اغلب مواقع زنانی که همسر خود را به علت طلاق یا مرگ از دست داده‌اند، عموماً آمادگی اقتصادی کافی برای گذران زندگی خود را نداشته و وابستگی آنان به شوهر، باعث عدم خوداتکایی و عدم اعتماد به نفس در آنها شده، که در نتیجه بعد از خودسرپرستی، سابقه ارتباط و همکاری با هیچ سازمان یا ارگانی را نداشته‌اند و از هیچ سرمایه و مهارتی برای خوداشتغالی بهره‌مند نمی‌باشند.

از طرفی زنان علی‌رغم آنکه نیمی از جمعیت کشور را تشکیل می‌دهند، اما نسبت به مردان از فرصت‌های کمتری برای اشتغال و کار‌آفرینی برخوردارند و بیشتر در بخش‌های غیررسمی و با دستمزدهای اندک مشغول به‌کارند.

این واقعیت تلخ را آمارهای رسمی هم تأیید می‌کند که نرخ بیکاری زنان دانش‌آموخته همواره حدود دو برابر مردان و حتی کمی بیشتر است، اما در بازار کار عمده آنها به ناچار در مشاغل کاذب و کارگاه‌های کوچک مشغول به کار شده و از تسهیلات و مزایای قانونی برخوردار نیستند.

به طوری که شرایط رفاهی آنها در یک چرخه معیوب، مشکلات سلامتی و امنیتی آنها را تحت تاثیر قرار داده و همچنین آموزش رسمی و غیر‌رسمی خود و فرزندانشان را با تهدید اساسی مواجه می‌سازد.

اما این مسئله تنها بخشی از مشکلات این قشر آسیب‌پذیر جامعه بوده و پژوهش‌های متعدد علمی، مشکلات اجتماعی و روانی را در صدر چالش‌های بانوان سرپرست خانوار ارزیابی نموده است، به شکلی که در زمینه مسائل روانشناختی، زنان سرپرست خانوار به دلیل فقدان حمایت عاطفی، مالی، پذیرفتن تعدد نقش‌‌، استرس‌های روزمره و چالش‌های متعدد فرزندپروری، در معرض اختلالاتی همچون اضطراب، افسردگی، اختلال خواب و… قرار می‌گیرند.

به‌علاوه در صورت طلاق یا زندگی با همسر بی‌مبالات، بیکار یا معتاد، آسیب‌های روانی و همچنین خشونت خانوادگی نیز به مشکلات این بانوان اضافه گردیده و شرایط پیچیده آنان رو به وخامت بیشتری می‌گذارد.‌

شایان ذکر است در حوزه اجتماعی زنان سرپرست خانوار با مشکلات و مسائل بی‌شماری اعم از: نگاه سوگیرانه جامعه و ایجاد ناامنی روانی برای آنها، عدم دسترسی به فرصت‌های شغلی برابر با مردان، سطح پایین آموزش و رفاه و به تبع آن وقوع فقر و بزه، بروز کاستی‌هایی در تربیت اخلاقی و اجتماعی فرزندان و ناتوانی در حمایت از آنها و عوامل دیگری مواجه می‌شوند که در رابطه با کیفیت زندگی بخش بزرگی از جامعه، یک هشدار و نگرانی اساسی است.

لذا حل این چالش مسیری طولانی و پیچیده دارد؛ چرا که به طور کلی تغییر سبک زندگی خانوادگی و نوع نگاه جامعه به زن و دیدگاه خود زنان در نقش‌پذیری اجتماعی آنها، نیازمند فرهنگ‌سازی و توسعه اجتماعی می‌باشد.

اما در حال حاضر و در کوتاه‌مدت دولت‌ها می‌توانند با ایجاد شغل، استعداد‌یابی و کارآفرینی برای آنها و ایجاد بنگاه‌های اقتصادی با شرایط مناسب، علاوه بر کمتر نمودن مشکلات اقتصادی این قشر، از یک مجموعه نیروی انسانی به صورت بهینه استفاده نمایند، همچنین حمایت از این بانوان در زمینه فرزند‌پروری با فراهم نمودن امکان دسترسی به آموزش، خدمات بهداشتی و سلامت روان برای خود و فرزندانشان می‌تواند نقشی اساسی در زندگی کودکان تک‌والد و سرپرست آنها داشته باشد.

لینک کوتاه : https://taranomma.ir/?p=11793

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.


برچسب ها
آب و هوای استان کرمان آمار کرونا در استان کرمان اخبار استان کرمان اخبار حوادث استان کرمان اداره کل آموزش و پرورش استان کرمان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب کرمان استاندار کرمان استانداری کرمان استخدام در نیروی انتظامی اقتصاد امام جمعه جیرفت انتخابات ریاست جمهوری انتخابات شورای شهر استان کرمان انتقال آب هلیل رود به شهر کرمان ایران جنوب استان کرمان حجت الاسلام میثم تارم امام جمعه جیرفت خطبه های نماز جمعه جیرفت دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان کرمان دادگستری استان کرمان دانشگاه علوم پزشکی جیرفت دانشگاه علوم پزشکی کرمان سازمان جهاد کشاورزی جنوب استان کرمان ستاد مقابله با کرونای استان کرمان سردار معروفی فرمانده سپاه  ثارالله شهباز حسن پور نماینده سیرجان و بردسیر شهردار جیرفت شهرداری جیرفت شهرستان عنبرآباد شورای اسلامی شهر جیرفت علی زینی وند فرماندار جیرفت فرمانداری جیرفت فرمانداری عنبرآباد فرمانده سپاه ثارالله استان کرمان مدارس استان کرمان هادی ربانی هادی ربانی شهردار جیرفت هواشناسی استان کرمان پیش بینی هواشناسی استان کرمان کرونادر استان کرمان کرونا در جیرفت کرونا در کرمان کرونای انگلیسی یزدان افشاری پور