تاریخ : یکشنبه, ۴ آذر , ۱۴۰۳ Sunday, 24 November , 2024
3
به مناسبت ۲۴ آبان‌ماه روز کتاب و کتاب‌خوانی؛

اگر کتاب نبود، هنوز در حاشیه رودخانه‌ها و غارها بودیم

  • کد خبر : 9887
  • ۲۴ آبان ۱۴۰۲ - ۷:۳۴
اگر کتاب نبود، هنوز در حاشیه رودخانه‌ها و غارها بودیم
هفته‌ی کتاب بهانه‌ی خوبی ‌است که به خود یادآوری کنیم که اگر اینجاییم همه‌اش را مدیون حضور مؤثر کتابیم، هر چند که توجه ما نسبت به کتاب کمتر شده و جهان از ما پیشی گرفته است و امروزه آنها آنجاترند و ما اینجاتر.

به دانش فزای و به یزدان گرای
که او باد جان ترا رهنمای
بپرسیدم از مرد نیکو سخن
کسی کو بسال و خرد بد کهن
که از ما به یزدان که نزدیکتر
که را نزد او راه باریکتر
چنین داد پاسخ که دانش گزین
چو خواهی ز پروردگار آفرین
توانا بود هر که دانا بود
ز دانش دل پیر برنا بود

یکی از کتاب‌هایی که عامل پیوند نسل‌ها و اقوام مختلف ایران بزرگ فرهنگی با هویت، تاریخ و فرهنگ آنان بوده، بی‌شک شاهنامه حکیم توس فردوسی است که با استفاده از خدای‌نامک‌ها و سایر منابع مکتوب و شفاهی با صرف عمر گرانمایه و قریحه بی‌مانند خود این اثر سترگ را آفرید و به راستی که بسی رنج برد در آن سال سی و عجم زنده کرد بدین پارسی، اگر داستان‌های جذاب شاهنامه کتابت نمی‌شدند و جوهر این نظم بی‌نظیر دانش‌محور، هویت‌آفرین حماسی تاریخی و مروج خردورزی بر پوست و کاغذ نمی‌نشست و شیرازه نمی‌گرفت.

آیا از این همه زیبایی جاری شده بر ذهن و زبان فردوسی چیزی به ما می‌رسید تا حال، جامعه‌شناسان ادبیات تحلیل کنند که سی‌مرغ شاهنامه نماد مردم است که التیام‌دهنده‌ی تنهایی زال می‌شود؟ و…، اگر کتیبه داریوش، فرمان پادشاه حمورابی مکتوب نشده بود آیا امروز ما می‌توانستم از صحبت‌های آنان باخبر باشیم؟

شایان ذکر است بشر از چند هزار سال پیش به نیاز خویش به فرهنگ مکتوب پی‌برد، خط را ابداع کرد، الواح گلی را ساخت و از برگ‌های نی مردابی، پاپیروس را تولید کرد تا افکار و تجربه‌هایش را ثبت و ضبط کند تا در بی‌قراری و بی‌ثباتی فرهنگ شفاهی گم و گور نشوند.

بی‌گمان بشر تجربه‌هایش را در هر حوزه‌ای که نام ببرید با رسانه مانا و دیرسال کتاب است که حفظ کرده و به نسل‌های بعدی انتقال داده است.

اگر کتاب نبود شاید ما هنوز درگیر زندگی ابتدایی خود در سکونت‌گاه‌های ناپایدار حاشیه رودخانه‌ها و غارها بودیم، مگر نه این است که امروز هم همه علوم به مدد کتاب تدریس و آموزش داده می‌شوند.

از آموزش‌های فنی و حرفه‌ای بگیر تا آموزش‌های تخصصی هوا‌فضا، از حقوق و روانشناسی در علوم انسانی تا آموزش‌های تخصصی ریز و درشت دنیای تخصص‌محور امروز .

درباره کتاب نوشتن در واقع نوشتن از بدیهیات است چرا که نوشتن خود جز اصلی کتاب است، کتاب را دوست داریم چرا که اگر نبود همچنان مجبور بودیم از ترک‌های غار به تاریکی مبهم جهان وهم و نا‌آگاهی نظاره گر باشیم.

هفته‌ی کتاب بهانه‌ی خوبی ‌است که به خود یادآوری کنیم که اگر اینجاییم همه‌اش را مدیون حضور مؤثر کتابیم، هر چند که توجه ما نسبت به کتاب کمتر شده و جهان از ما پیشی گرفته است و امروزه آنها آنجاترند و ما اینجاتر.

لینک کوتاه : https://taranomma.ir/?p=9887

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.


برچسب ها
آب و هوای استان کرمان آمار کرونا در استان کرمان اخبار استان کرمان اخبار حوادث استان کرمان اداره کل آموزش و پرورش استان کرمان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب کرمان استاندار کرمان استانداری کرمان استخدام در نیروی انتظامی اقتصاد امام جمعه جیرفت انتخابات ریاست جمهوری انتخابات شورای شهر استان کرمان انتقال آب هلیل رود به شهر کرمان ایران جنوب استان کرمان حجت الاسلام میثم تارم امام جمعه جیرفت خطبه های نماز جمعه جیرفت دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان کرمان دادگستری استان کرمان دانشگاه علوم پزشکی جیرفت دانشگاه علوم پزشکی کرمان سازمان جهاد کشاورزی جنوب استان کرمان ستاد مقابله با کرونای استان کرمان سردار معروفی فرمانده سپاه  ثارالله شهباز حسن پور نماینده سیرجان و بردسیر شهردار جیرفت شهرداری جیرفت شهرستان عنبرآباد شورای اسلامی شهر جیرفت علی زینی وند فرماندار جیرفت فرمانداری جیرفت فرمانداری عنبرآباد فرمانده سپاه ثارالله استان کرمان مدارس استان کرمان هادی ربانی هادی ربانی شهردار جیرفت هواشناسی استان کرمان پیش بینی هواشناسی استان کرمان کرونادر استان کرمان کرونا در جیرفت کرونا در کرمان کرونای انگلیسی یزدان افشاری پور